Надбавка до пенсії за додатковий стаж: Скільки доплатять і кому у березні | ZI.ua
Акция закончилась

Яку надбавку за наднормативний стаж отримають пенсіонери Костянтинівки у березні

9 лютого 2024, 14:20 | Офіційно | Костянтинівка, Дружківка, Краматорськ, Ил'іновка, Покровськ, Курахове, Бахмут, Торецьк, Мирноград, Слов'янськ, Добропілля, Лиман 136833
Поділитися:
Яку надбавку за наднормативний стаж отримають пенсіонери Костянтинівки у березні
Фото из открытых источников

Жителі Костянтинівки, як і всієї України, очікували, що підвищену надбавку за наднормативний стаж вони отримають уже у січневу пенсію. Адже уряд анонсував підвищення прожиткового мінімуму з 1 січня з 2 093 грн до 2 361 грн.

Але підвищення відстрочили до березня, тож і доплата до пенсії за додатковий стаж збільшиться лише з 1 березня. У когось ця сума дорівнює кільком гривням, іншим доплатять кілька десятків гривень.

Надбавка за додатковий стаж нараховується згідно зі статтею 28 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». За кожний повний рік додаткового страхового стажу пенсія збільшується на 1% розміру пенсії. Проте лише на 1% мінімального розміру пенсії за віком.

Наприклад, жінка два роки тому вийшла на пенсію у 60 років, маючи 45 років стажу. З 15 років вона навчалася в технікумі чи ПТУ, а до 2004 року цей період входить до стажу, а потім одразу почала працювати, от і накопичила стільки років стажу.

Виходить, що до збільшення прожиткового мінімуму їй доплачували за наднормативний стаж 313,95 грн (20,93 грн х 15), а після збільшення доплата складе 354,15 грн (23, 61 грн х15).

Однак таку доплату можуть отримувати не лише пенсіонери зі стажем понад 30 років для жінок та понад 35 років для чоловіків, а й громадяни із меншим стажем.

Так, українцям, які вийшли на пенсію до 1 жовтня 2011 року, наднормативний стаж нараховується для жінок, які нагромадили понад 20 років стажу та для чоловіків – понад 25 років стажу.

А тим, хто вийшов на пенсію з 1 жовтня 2011 року, додали 10 років, і тепер наднормативний стаж для них починається понад 30 років для жінок та 35 років для чоловіків.

Але варто зазначити, що важливо, щоб розмір пенсії перевищував прожитковий мінімум для непрацездатних осіб, тоді доплата розраховуватиметься, виходячи з цього мінімуму.

У кого розмір пенсії менший за мінімальну виплату, то й доплата може бути меншою.

До того ж, якщо людина продовжує працювати, то перерахунок доплати за надстаж проводиться лише після звільнення з роботи.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ