На армію і під час Другої світової війни донатили дружківчани | ZI.ua
Акция закончилась

Як дружківчани донатили на армію під час Другої світової війни

1 грудня 2023, 17:07 | Світ та людина, Історія | Дружківка 4209
Поділитися:
Як дружківчани донатили на армію під час Другої світової війни

За 9 років війни, а особливо після 24 лютого 2022 роки, мільйони українців почали допомагати ЗСУ. В тому числі й дружківчани. Як виявилося, бажання людей надати кошти захисникам проти ворожої навали не є унікальним випадком і такі приклади серед мешканців Дружківки були зафіксовані й більше ніж 80 років тому під час Другої світової війни. Подробиці внесення коштів та скріни телеграм з подяками оприлюднили журналісти видання ДнЛ+.

Про бажання надати кошти Червоній армії, яка протистояла німецько-нацистським загарбникам та їх союзникам, у 1941-1945 роках писали радянські газети «Червона зірка» та «Вісті» (рос. «Известия»). Видання публікували листи від громадян на ім’я верховного головнокомандувача, фактичного керівника СРСР Йосипа Сталіна. В листах дружківчани писали слова подяки Червоній армії та просили передати їм свої кошти. Це були як звернення від однієї людини, так і колективні – від підприємств.

Суми переказів були різні, але найчастіше 10 тисяч рублів. Були зафіксовані й рекордсмени. Так, Антоніна Бондар з Дружківки внесла на виготовлення літака імені совхоза «Донбас» 150 тисяч рублів – фантастична сума. Згідно з інформацією від економістів, в ті часи вартість чоловічого пальто становила 4 300 рублів, чоловічого костюма – 4 000, а чоловічих черевиків – 1 800. Що стосується «продуктової корзини» (борошно, картопля, цибуля, яловичину, молоко та олія), то її вартість, згідно з оцінками сучасних економістів, становила 663 рублі. Середня офіційна заробітна плата становила 725 рублів. Незважаючи на скрутні часи, громадяни намагались підтримати бійців.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ