В Україні змінилися правила надання чергових відпусток | ZI.ua
Акция закончилась

Українцям обмежили відпустки у воєнний період: Кого стосується у Костянтинівці

22 квітня 2024, 12:05 | Офіційно | Костянтинівка, Дружківка, Краматорськ, Ил'іновка, Покровськ, Курахове, Торецьк, Мирноград, Слов'янськ, Добропілля, Лиман 5160
Поділитися:
Українцям обмежили відпустки у воєнний період: Кого стосується у Костянтинівці
Фото из открытых источников

У зв'язку з дією воєнного стану в Україні дію деяких норм трудового законодавства призупинено. Зокрема, це торкнулося відпусток.

Державна служба України з питань праці повідомила, що сьогодні на законних підставах керівництво підприємств має право відмовити співробітнику у наданні щорічної відпустки.

Це може статися, якщо працівники:

залучено до виконання робіт на підприємствах критичної інфраструктури;


для виконання робіт із виробництва товарів оборонного призначення;
для виконання мобілізаційного завдання.

Втім, із цієї норми є низка винятків. Відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами в Україні зберігаються для всіх жінок, незалежно від того, працюють вони на оборонний комплекс чи ні.

Це ж стосується відпустки для догляду за дитиною. Жінкам дозволяється переривати трудову діяльність із збереженням робочого місця до досягнення дитиною 3 років.  Для решти громадян продовжують діяти звичні правила надання відпусток.

Керівництво підприємств не може послатися на те, що в країні йде війна, і має надати щорічну відпустку співробітникам відповідно до графіка. Перенести відпустку працівник має право лише за погодженням з начальством.

Якщо на підприємстві співробітникам покладено відпустку понад 24 дні, в умовах воєнного стану керівництво має право скоротити його до цього значення. Однак після закінчення війни всі утримані дні вам повинні надати можливість «відгуляти».

Якщо співробітнику потрібна відпустка саме зараз, то роботодавець може піти йому назустріч, але оплачувати дні відпустки понад 24 дні сьогодні його закон не зобов'язує.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ