Врятовану від обстрілів тисячолітню скульптуру Донеччини реставрують у Львові | ZI.ua
Акция закончилась

У Львові реставрують тисячолітню кам'яну бабу із Донеччини

28 листопада 2023, 20:30 | Світ та людина, Історія 3762
Поділитися:
У Львові реставрують тисячолітню кам'яну бабу із Донеччини

Українські військові та волонтер із Польщі, яка їздить на схід України з гуманітарною допомогою, врятували з-під обстрілів давню кам'яну скульптуру. Її перевезли до Львова, де над скульптурою працюють реставратори. 

Половецька баба стояла на кургані за 5 км від ворожої території, на околиці села Сторожове Донецької області, яке ЗСУ звільнили у червні. У неї влучив ворожий снаряд, від якого тисячолітня скульптура розлетілася на десятки уламків. До Львова скульптуру привезла польська волонтерка Ольга Соляр. Вона розповіла, що бабу допомагали рятувати українські військові із 128 бригади ТРО, повідомляє Zaxid.net.

«Я натрапила на її фрагменти випадково. Розуміючи її цінність, попросила військових з тероборони Дніпра, щоб вони допомогли її вивезти. Евакуація тривала два дні. Допомогли військові з позивними “Бача”, “Квадрат” і “Лях”. Хлопці розуміють, що війна Росії проти України ведеться за не лише за територію. Це війна за самоусвідомлення, культуру, мову і власну історію. Тому наражаючи своє життя на небезпеку, ми вивезли ці фрагменти з лінії обстрілу», – розповіла Ольга.

За сприяння художника Тараса Беняха скульптура потрапила до рук досвідчених фахівців із реставрації каменю. Над її поновленням працюють львівські скульптори під керівництвом Олега Капустяка. Скульптура створена з каменю пісковика, за стилістикою це половецька баба та датується приблизно ХІ-ХІІІ століттями. Різновиди таких антропоморфних скульптур розрізняють за територією, звідки вони походять. На тій частині стояли половецькі баби, каже Олег Капустяк, і це – найімовірніше постать воїна, який стояв на кордоні, охороняв свої землі та відлякував ворогів. Проте нинішні наші вороги влучили в нього.

Кам'яна баба стояла на вершині кургану «Вартові могили» у Великоновосілківській громаді Волноваського району на Донеччині. Такі кам'яні скульптури у степах Приазов'я встановлювали кочові племена. 3000 років тому їх створювали скіфи, а вже в пізніших століттях, XI-XIII – половці. За часів Російської імперії їх почали масово вивозити до Росії, де експонують у музеях та приватних колекціях. З початку війни відомо також про пошкодження скульптур баб у Ізюма, їх спочатку закрили щитами, а згодом перевезли до Харкова.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ