Виплати ВПО: Відповіді на актуальні питання | ZI.ua
Акция закончилась

У Костянтинівському УСЗН уточнили подробиці призначення виплат переселенцям із 1 березня

12 лютого 2024, 12:01 | Офіційно | Костянтинівка, Дружківка, Краматорськ, Ил'іновка, Покровськ, Курахове, Бахмут, Торецьк, Мирноград, Слов'янськ, Добропілля, Лиман 103425
Поділитися:
У Костянтинівському УСЗН уточнили подробиці призначення виплат переселенцям із 1 березня
Фото - автора

Після публікації постанови Кабміну про зміни у призначенні допомоги переселенцям наші читачі ставлять питання, пов'язані з продовженням виплат окремим категоріям ВПО.

На них на прохання редакції відповіла начальник відділу прийому громадян Костянтинівського УСЗН Тетяна Мірошниченко.

- Тетяно Георгіївно, чи враховується дохід сім'ї при призначенні допомоги ВПО матері, яка доглядає дитину до 3-х років? Чи має вона ставати на облік до центру зайнятості?

- Згідно з постановою Кабміну N 332, з 1 грудня 2023 р. допомога непрацюючій особі працездатного віку призначається з місяця звернення. Вимоги щодо постановки на облік до центру зайнятості не застосовуються до одного з членів сім'ї, який доглядає дитину до 6 років.

Тому матері, яка доглядає дитину до 3 років, не потрібно вирішувати питання про своє працевлаштування або набувати статусу безробітного. Допомога такої матері призначається незалежно від сукупного доходу сім'ї.

- У якому разі призначається допомога студенту, який навчається за денною чи дуальною формою здобуття освіти?

- Якщо такий студент проживає за адресою, відмінною від адреси проживання своїх батьків, допомога може бути призначена йому як окремому члену сім'ї.

- Як призначається допомога особі з інвалідністю ІІІ групи?

- Відповідно до законодавчих документів, призначення допомоги особі з інвалідністю ІІІ групи залежить від доходу сім'ї. Допомога призначається, якщо середньомісячний сукупний дохід одного одержувача протягом трьох місяців перед зверненням вбирається у 4 розмірів прожиткового мінімуму для непрацездатних.

Враховується розмір ПМ на 1 січня року, у якому ухвалюється рішення про призначення допомоги. Це стосується людей з інвалідністю ІІІ групи, які не мають права на пенсію та одержувачів держдопомоги (ДСД) для осіб, які не мають права на пенсію. А також одержувачів ДСД для осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю.

Крім того, якщо пенсія особи з інвалідністю ІІІ групи також не перевищує 4 розмірів ПМ, виплата допомоги продовжується на другий шестимісячний період автоматично.

Підтверджуючим документом у таких випадках є довідка МСЕК з висновком про умови та характер праці, рекомендовані заходи щодо відновлення працездатності особи з інвалідністю.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ