В Україні можуть збільшити штрафи за ухилення від воєнного обліку | ZI.ua
Акция закончилась

Штрафи "ухилянтам" можуть збільшити у 30 разів: подробиці

29 квітня 2024, 16:06 | Офіційно 678
Поділитися:
Штрафи "ухилянтам" можуть збільшити у 30 разів: подробиці
Иллюстративное изображение

В Україні планують підвищити штрафи для військовозобов'язаних, які не стали на військовий облік. Про це йдеться у законопроекті №10379, який ухвалено за основу у першому читанні. 

Якщо депутати встигнуть проголосувати за документ у другому читанні, то він набуде чинності 18 травня разом із уже підписаним Зеленським законом про мобілізацію № 10499.

Згідно із законопроектом, терцентри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) матимуть право на виписку штрафів за порушення законодавства про військовий обов'язок, оборону та мобілізацію без складання протоколу. Закон передбачає можливість оскарження штрафу у судовому порядку. 

Штраф порушення правил військового обліку хочуть встановити на наступних рівнях: 

  • у мирний час – від 3400 до 5100 грн.; 
  • у особливий період (у тому числі під час воєнного стану) – від 17 000 до 25 500 грн. 
Штраф за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію для фізосіб:
  • у мирний час від 5100 до 8500 грн.; 
  • у особливий період (включаючи воєнний стан) – від 17 000 до 25 500 грн.
Для юридичних осіб, посадових осіб органів влади, підприємств, установ, організацій штрафи будуть вищими. У мирний час – від 17 000 до 34 000 грн.; у особливий період (зокрема, під час воєнного стану) – від 34 000 до 59 500 грн. 

Зазначимо, що зараз штрафи становлять від 510 до 850 грн.

Чоловіка можуть штрафувати, якщо він проігнорував повістку. Далі наступним документом після повістки йому надсилають "вимогу".

"Коли чоловік військовозобов'язаного віку не з'явився за повісткою, тоді ТЦК надсилає запит до відділу поліції з проханням провести його адмінзатримання. Якщо цього протягом 5 днів не зробили, чоловікові надсилають ще один документ – "вимогу". Це вже не рекомендація, а зобов'язання прийти до військкомату", – пояснює адвокат юридичної компанії "Riyako&Partners" Катерина Аніщенко.

В іншому випадку в ТЦК будуть змушені звернутися до суду із заявою про заборону керувати транспортними засобами та накладення інших адміністративних стягнень на цю людину як на ухилянта.

"Ті військовозобов'язані, які не були у ТЦК під час дії воєнного стану раніше, зараз так чи інакше мають при першому поході до військкомату заплатити штраф. Навіть якщо ви звертаєтеся туди, щоб отримати відстрочку. Різниця в тому, що після 18 травня суму доведеться заплатити вже вищу", – додає адвокат.

Після оновлення військово-облікових даних чоловік отримує постанову про накладення на нього адміністративного стягнення.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ