Місцеві краєзнавці пропонують змінити рік заснування Дружківки | ZI.ua
Акция закончилась

Рік заснування Дружківки пропонують змінити місцеві краєзнавці

22 січня 2024, 17:17 | Світ та людина, Історія | Дружківка 3057
Поділитися:
Рік заснування Дружківки пропонують змінити місцеві краєзнавці
Шюблер. Запорозький бекет. Гравюра з картини С.Васильківського. Ілюстрація з книги: Володимир Качур «Історія Дружківки та її околиць».

Краєзнавці пропонують переглянути дату заснування Дружківки Донецької області. Про це повідомляє Суспільне, передає ДнЛ+.

Аргументують це тим, що першопоселенцями на її землях були запорозькі козаки, а після ліквідації Запорозької Січі — українські селяни. У межах деколонізації представники краєзнавчого осередку подали до комісії запит, у якому наполягають на зміні року заснування міста з 1781-го на більш ранній період. На розгляд подали дві інші дати. Одна з них — це перша половина вісімнадцятого століття.

— Відлік заснування міста ведеться від 1781 року тоді, коли відомо, що до цього часу на території Дружківки вже існували поселення, — переконує краєзнавець з Дружківки Володимир Качур.

Які дати пропонують?

Перша дата, яку місцеві краєзнавці пропонують взяти за основу — 1768 рік. За словами Володимира Качура, про заселення території у цей час нинішньої Дружківки у своїх працях писав зокрема єпископ Макаревський.

Ще одна дата, яку осередок краєзнавців Дружківки запропонував робочій групі на розгляд — 1711 рік, посилаючись на археологічні знахідки поблизу міста.

— Колишні учні знайшли дві кулі. Виявилося, що це кулі з козацьких пістолів початку XVIII століття, знайдені на околицях Дружківки, а також монети першої половини XVIII століття. Як на мене, Макаревський і плюс ця знахідка свідчить на користь 1711 року, — обґрунтовує таку пропозицію Качур.

Як повідомив Суспільному Донбас заступник голови робочої групи з дерусифікації Дружківки Павло Островський, запит щодо зміни дати заснування міста на ім'я начальника Дружківської міської військової адміністрації є, наразі його опрацьовує робоча група.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ