Індексації у березні не підлягають пенсії трьох категорій українців | ZI.ua
Акция закончилась

Індексація пенсій у березні буде не всім жителям Костянтинівки: Кому не підвищать виплати

5 лютого 2024, 14:35 | Офіційно | Костянтинівка, Дружківка, Краматорськ, Ил'іновка, Покровськ, Курахове, Бахмут, Торецьк, Мирноград, Слов'янськ, Добропілля, Лиман 320190
Поділитися:
Індексація пенсій у березні буде не всім жителям Костянтинівки: Кому не підвищать виплати
Фото из открытых источников


У березні в Україні має відбутися індексація пенсій. Остаточний її розмір визначать наприкінці лютого, коли буде відомий відсоток індексації.

Проте вже зараз його приблизно можуть назвати, він становитиме близько 13%. Тобто розрахункові пенсії українців буде збільшено на 13%. Розрахунковою є пенсія, яка була отримана за її розрахунку, без жодних надбавок та доплат.

За підрахунками фахівців, щоб отримати близько 1 000 грн індексації, потрібно мати розрахункову пенсію близько 8 000 грн. Однак далеко не всі літні українці мають таку пенсію, а отже, такої доплати вони не матимуть.

А деякі категорії пенсіонерів взагалі не відчують індексації.

Зокрема суми виплат не зростуть для таких категорій:

для громадян, які стали пенсіонерами менш як три роки тому, їх пенсії не підлягають індексації;
для громадян, які одержують високі пенсії. Наприклад, колишні судді;
для громадян, чия розрахункова пенсія нижча за мінімальну пенсію в Україні.

Щодо останнього пункту, то маються на увазі пенсії, які при розрахунку не дотягували навіть до мінімальної. Однак, згідно із законом, громадянам не мають права платити пенсію нижчу за мінімальну.

Тож їм щомісяця доплачують певну суму, щоб дотягнути пенсію до мінімалки. У таких пенсіонерів зазвичай індексація є, але вона просто замінює ту доплату, яку вони отримують від держави. Тому фактично розмір їхньої пенсії після індексації не збільшується.

Наприклад, розрахункова пенсія українця становить 1 900 грн., але оскільки з січня мінімальна пенсія 2 361 грн., то 461 грн. людині доплачує держава.

Якщо розрахунковий розмір пенсії проіндексують на 13%, він стане 2 147 грн. Суму, що бракує до мінімалки, йому доплатять, але цього підвищення він не відчує.  


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ