42,2 гривні за долар закладено в бюджет України на 2023 рік | ZI.ua
Акция закончилась

Прогнозована інфляція: Заступник міністра економіки повідомив про курс гривні в наступному році

9 грудня 2022, 20:27 | Офіційно 1776
Поділитися:
Прогнозована інфляція: Заступник міністра економіки повідомив про курс гривні в наступному році

До кінця року офіційний курс гривні не зміниться, але наступного року національна валюта може девальвувати до 42,2 гривні за долар. Саме така цифра закладена в держбюджет-2023. Таким прогнозом поділився Перший заступник Міністра економіки Деніс Кудін. Він додав, що багато залежить від міжнародної підтримки України.

Крім того, за прогнозами уряду, наступного року ВПП почне зростати та досягне 3,2%. Цьому не завадять навіть ракетні обстріли. Цей прогноз базується на тому сценарії, що активна фаза бойових дій закінчиться влітку.

Через обстріли енергетичної інфраструктури України з боку Росії падіння ВВП у листопаді цього року може скласти 41%, а за підсумками року економіка скоротиться на 33,2%, але наступного року Уряд прогнозує зростання економіки.

– До атак на енергетичну інфраструктуру в жовтні ми прогнозували, що падіння ВВП за підсумками року складе близько 32%. Але після масованих ударів з боку Росії, ми погіршили прогноз падіння ВВП до 33,2-33,5%, – заявив Деніс Кудін.

Він додав, що енергетична інфраструктура на сьогодні залишається найбільшим ризиком. Але в цілому економіка України продемонструвала дива адаптації, адже в лютому-березні мало хто сподівався, що рік завершиться з тими показниками, як зараз.

– Треба розуміти, що обстріли енергетичної інфраструктури з боку Росії будуть мати негативний вплив і на інфляцію. Адже підприємства будуть переносити збільшення своїх витрат на споживачів. Але це короткостроковий тренд, – резюмував Денис Кудін.

За його словами, гарна новина в тому, що енергосистема відновлюється дуже швидкими темпами та уже зараз вона за багатьма показниками відповідає жовтневим рівням.


Новости партнеров


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Коментарі